in random

Nexus 5X

O Vánocích, co čert nechtěl, se mi rozbil mobil. Neměním je často, chovám se k nim dobře a moje filosofie obecně je “radši koupit drahý high-end než se trápit s levným Androidem” (jsem tomuto systému oddaný, iPhonista ze mě nebude). Teď jsem ale narychlo potřeboval něco pořídit a dávat za to dvacku se mi nechtělo.

Ideální příležitost zkusit čistou Android experience, řekl jsem si, a odpoledne mi na stole přistál Nexus 5x. Oproti Xperii je to hrozný rozvrzaný plasťáček, ale ten software, přátelé, ten software!

Sony má údajně jednu z nejlehčích nadstaveb (nevím, přehled v mnoha značkách nemám) a ani jsem to nevnímal moc otravně, ale čistý Android je o nějakých 10, 20% “čistší” a to dělá pro uživatelský prožitek ohromný rozdíl. Hardwarově je Nexus podstatně slabší než Xperia, ale foťák naběhne asi 10x rychleji (to si nedělám srandu; focení mě vůbec na Xperii zklamalo nejvíc), start aplikací jakbysmet, nikde žádný Sony-spam, novinky v Nugátu jsou boží (většina non-Google zařízení stále čeká) a celý systém vůbec pracuje krásně svižně.

Můj příští telefon bude Pixel 2 (pokud na něj teda budu mít; ty ceny se nějak zvrhávají).

Write a Comment

Comment

  1. Začala mi na Z1 Compact blbnout baterka. Ve fóru jsem našel radu zkusit Factory Reset, ale nechtěl jsem přijít o všechna nastavení. Tak jsem hledal jak to zazálohovat komplet pro případ že by to bylo v HW.
    Po pár peripetiích se mi podařilo v telefonu nakonec komplet smáznout celý systém 🙂
    Takže jsem hledal něco co do toho můžu stáhnout a vyzkoušel CyanogenMod.

    A nakonec jsem za to docela rád, ten rozdíl ve svižnosti systému oproti Xperia je na stejném železe opravdu znatelný.

  2. Jen ho při update systému nezapomeň strčit do lednice. Jinak se může přehřát a zcihlovatí. Ale ne do mrazáku, protože to se během update zase vypne kvůli mrazu a zcihlovatí taky.

    I kid you not!