in biz

Startup

Kromě technických věcí sem budu psát i střípky z VersionPressu jakožto firmy, kde se dřív nebo později musím vypořádat se slovem startup. Napůl je to jedno, protože to slovo je poměrně subjektivní, na druhou stranu mi vadí, jak je (aspoň zde v ČR) používáno pro firmy, které startupy nejsou, nebo naopak není používáno tam, kde by dobře vystihlo situaci.

Asi nejslavnější definice od Paula Grahama zní “a startup is a company designed to grow fast“. Měl jsem s ní vždycky trochu problém, protože se v ní nevyskytují slova, které si se startupem intuitivně spojuji, např. inovativnost, riskantnost atd., ale je v podstatě velmi dobrá. Startup je totiž snaha udělat něco velkého, a pokud má jedna firma během pár let změnit, jak se lidi ubytovávají na cestách, jak hledají letenky, jak fungují taxíky apod., je masivní růst jedinou možností. Že na to musejí jít inovativně, že to skoro určitě nepůjde ufinancovat běžnými prostředky, že je to extrémně nepravděpodobné apod., to všechno z toho jen vyplývá.

Startup zkrátka není jen jiné slovo pro firmu. Česká republika nemá mnoho skutečných globálních startupů, asi nejlepším příkladem z poslední doby je Apiary:

  • Vznikli v roce 2011.
  • Několikrát málem zkrachovali, celé to pohromadě udrželi holýma rukama.
  • V podstatě pořád ve ztrátě, firma žila z více než 200 milionů korun investorských peněz.
  • Letos je koupil Oracle za víc než miliardu.

Můžete si o tom myslet cokoliv, třeba že “být ve ztrátě je špatně”, ale ono to má všechno svou vnitřní logiku, jen není moc zřejmá (dobrý námět na budoucí blog posty..). Ale vybudovat za šest let něco, co někdo reálně koupí za miliardu.. no zkuste si to sami.

VersionPress je tzv. early-stage startup. Jako projekt vznikl pár let zpátky, jako startup bych ho označil od podzimu 2015 po vstupu investorů. Trochu nám trvalo si ujasnit, co vlastně bude náš reálný produkt (VersionPress jako takový je open source na GitHubu; náš reálný produkt jsou různé cloudové služby okolo), ale přesně o tomto hledání první fáze života startupu je. Letos se ukáže, jestli budu moct psát zkušenosti i z pozdějších etap vývoje 😃

Mimochodem, pokud vás k tématu startupů zajímá víc, tento čtvrtek se v rámci Topmonks Caffe uskuteční “Startup Evening”, kde vystoupí Andrej Kiska z Credo Ventures (naši investoři), který dokáže startupy popsat velmi přesně (a tvrdě!), vedle něj pak ještě Cedric Maloux ze StartupYardu a Filemon z Topmonks. Doporučuji!

Write a Comment

Comment